Antioxidansok
„Táplálékod legyen orvosságod, orvosság legyen táplálékod.”
Ez a híres ókori orvostól, Hippokratésztól (Görögország, Kr. e. 460-370)
származó szállóige is jelzi, hogy az élelmiszernek már évezredekkel korábban is
egészségvédő hatást tulajdonítottak. A tudomány és a tapasztalatok folyamatosan
igazolják, hogy amit naponta teszünk – eszünk – és gondolunk,
meghatározza, hogy hogyan és mennyi ideig fogunk élni. Ha nem változtatunk
rossz szokásainkon és hiteinken, nem csodálkozhatunk az eredményen.
Szervezetünk védekező immunrendszerének legnagyobb része a vastagbélhez
kötődik, ezért olyan fontos a tápcsatornánk állapota. A természetellenes
táplálkozásunknak köszönhetően gyakorlatilag mindig túl kevés bázis (lúgos
vegyhatású anyag) van a szervezetünkben, és a hosszan tartó vitamin- és
nyomelemhiány miatt legtöbbünk teste elsavasodott. Ehhez jönnek még a
lelkünkben hordozott mérgek, a stressz, a zaklatott életvitel is, amelyek
tovább növelik a savak mennyiségét. Egy ideig testünk bírja a rohamot, és még
tud kivonni bázisokat a kötőszövetekből, az erekből és a csontokból annak
érdekében, hogy semlegesítse a savfelesleget. Ennek következtében azonban
kiürülnek az ásványianyag-raktárak, törékennyé válnak az erek és a csontok
(pl.: csontritkulás), és hamarosan különböző betegségek formájában jelentkeznek
a savasodás egyéb tünetei. A legtöbb sav az élelmiszerek – elsősorban a túl sok
állati fehérje – megemésztésekor termelődik, illetve amikor rossz
ételtársítás következtében erjedés lép fel a testünkben.
A túlsavasodás során
fogékonyabbá válunk a betegségekre. A betegségeket okozó baktériumok, vírusok,
gombák és egyéb paraziták is érzékenyek a kémiai vegyhatás (pH) változására.
Savas közegben tudnak igazán elszaporodni, immunrendszerünket gyengíteni. Ez a
rákos sejtekre is igaz, amelyek naponta keletkeznek a testünkben, de csak savas
közegben tudnak erőteljesen fejlődni. A manapság sokat emlegetett szabad gyökök
képződése természetes élettani folyamat. Olykor azonban a szervezetben a
különböző környezeti és életmódbeli tényezők hatására a szükségesnél több
szabadul fel belőlük. A túltermelést kiválthatja például az UV sugárzás, a
füsttel és ólommal szennyezett levegő, a rovarirtó szerek, a dohányzás, a
helytelen táplálkozás (magas hőmérsékletre hevített étrendi zsírok), betegségek
pl.: a nem ellenőrzött cukorbaj, az érzelmi stressz, de a túlzottan kimerítő
testedzés is. Amikor a szervezet fokozottan ki van téve e bántalmaknak, szabad
gyökök nagy mennyisége árasztja el a testet, és az egyébként ártalmatlan oxidánsok
megkezdik rombolásukat. Az oxidánsokkal (szabad gyökökkel) szemben szerencsére
nem vagyunk teljesen védtelenek. Az egészséges szervezet erős, ún.
szabadgyök-fogó enzimrendszerrel rendelkezik, melynek antioxidáns egységei
(enzimek, vitaminok, ún. másodlagos növényi anyagok) képesek ezeket
semlegesíteni, és a szervezetet visszalúgosítani. A táplálékunkban a
zöldségeken és gyümölcsökön kívül a gabonák tartalmazzák ezeket a
„védőanyagokat”.
A négy legfontosabb gyökfogó: az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és az
antioxidáns enzimek termelődését is elősegítő szelén.
A tudomány újabb és újabb antioxidáns tulajdonságú vegyületeket igazol:
bioflavanoidok (pl: szőlő, a paradicsomban lévő lycopene, meggy, bodza), melyek
rákellenes hatásúak. A fekete áfonya flavonoidjainak pozitív hatásuk van a
vérerekre és a vérsejtekre, a cékla vörös festékanyaga (betanin), illetve az
anticianin (pl. fekete berkenye) tumorellenes hatású. Több száz karotinoid (pl:
sárgarépa, sárgabarack, dinnye, csipkebogyó, homoktövis, brokkoli),
immunerősítő hatással is bír. Glikozinolátok (pl: brokkoli, káposzta, retek),
monoterpének (pl.: citrom), növényi ösztogének (pl.: szeder) és polifenolok
(vörös szőlő, napi egy pohár vörös bor) és a torma peroxidáz (enzim). Egy
növény esetében – legyen az zöldség vagy gyümölcs – több millió
növényi anyag (enzim, vitamin, ásványi-, illat-, aroma- és színanyag ...)
együttes, egymást erősítő hatásáról beszélhetünk. A tudomány jelenlegi állása
szerint megállapíthatjuk, hogy táplálkozás terén kizárólag a megfelelő
mennyiségben és minőségben, naponta elfogyasztott élő, nyers zöldség, gyümölcs
és gabona jelentheti az egyetlen megoldást. Ezeknek köszönhetően szervezetünk
egész életünk folyamán egészségesebb marad, nagyobb teljesítményre képes, s
immunrendszerünk nagyobb hatásfokkal teljesíti funkcióját. Az vagy, amit
megeszel!
Czakó Éva gyógyszerész
Immunrendszer erősítés, természetesen
A kialakult betegségekért nem maga a betegség, hanem legyengült
immunrendszerünk a felelős. Az immunrendszer képes a testtel együtt
regenerálódni, amennyiben a gyengítő tényezőn változtatunk. Immunerősítő
csodaszerekre és terápiákra nem érdemes vágyni, ha életmódunk egyébként
nélkülözi a tudatosságot! Számos orvos és szakértő szerint az egészséges
szervezetben nem tudnak kialakulni a betegségek. Dr. Josef Issels, német orvos
szerint például a kizárólag a beteg testrészre irányuló kezelése eleve kudarcra
van ítélve, mivel a betegség valójában csak a legyengült immunrendszer jele,
így elsősorban azt kell megerősíteni. Számtalan, az immunrendszer teljes
felépülésének tulajdonítható gyógyult eset igazolja dr. Issels állítását. Több
esetben csupán nyugodt életvitel, a nyersen fogyasztott, organikus eredetű,
növényi ételek, többnyire természetes immunjavító szerek, alternatív terápiák, meditáció
és vizuális képzettársítás gyógyulást hozott.
A múlt század közepén két német származású doktor, dr. Josef Issels
Németországban és dr. Max Gerson az USA-ban, tudományosan is elkezdett
foglalkozni a nyers, bio, vegetáriánus ételek fogyasztásán alapuló terápiákkal.
A „Gerson-módszer” lett sikeresebb és elterjedtebb. Alapját nyers zöldségek,
gyümölcsök, de fõképpen azok levelei, zöld leveles saláták, gyógynövények és
főzés nélkül készített levesek alkotják. Napi 10 kg nyers zöldséget, gyümölcsöt
ír elő, illetve az ezekből préselt leveket. Az átállási időszak elején dr.
Gerson valamennyi főtt ételt még megengedett. Tilos viszont bármilyen konzerv,
sózott, ecetes, kénezett, fagyasztott vagy füstölt étel és a szója fogyasztása.
Javasolta a káliumban gazdag ételeket, viszont kerülte a nátriumban dúsakat. Az
amerikai származású dr. Walker saját magát gyógyítva fedezte fel a nyers
ételekben rejlő gyógyító erőt és ennek köszönhetően száz évnél is tovább élt.
Szerinte minden étel kerülendő, amit 51 °C fölé melegítenek, mert elveszíti az
életerejét, enzimjeit, vitaminjainak és tápértékének döntő hányadát. Nyers
étrendje mellé még napi 2-3 liternyi frissen préselt zöldség- és gyümölcslevet
ivott. A sárgarépalé volt számára a legfontosabb, a gabonaféléket pedig csakis
csíráztatva fogyasztotta. Mint arról az előző cikkben már írtam, a krónikus
betegségek alapját napjainkban szervezetünk túlsavasodása jelenti. Folyamatosan
szükségünk van tehát olyan lúgos ásványi anyagokra, mint a kálium, magnézium és
kalcium, melyek semlegesítik a savakat. S ha a savasodáshoz hozzájárul még a
vastagbél elsavasodása is, akkor szervezetünk nem képes felszívni a
létfontosságú ásványi sókat. A vashiány is rengeteg problémát okoz. Dr. Walker
szerint nem a bizonytalan felszívódású vastabletták bevétele a megfelelő
megoldás, hanem például a répa és cékla 1:3 arányú keveréke, amely rendkívül
vasdús és ráadásul nagyon finom is.
Egészségünk szempontjából 22 létfontosságú ásványi anyagot tartunk számon,
melyek a vitaminokhoz hasonlóan két csoportra oszthatóak. A makroelemek közé
tartozik a kalcium, magnézium, kálium, klorid, nátrium, kén és a foszfor. A
nagyon kis mennyiségben szükséges mikro- vagy nyomelemek közé soroljuk a rezet,
krómot, fluort, a szelént és a cinket. Ha ezekből nem fogyasztunk kellő
mennyiséget, hiánybetegség alakulhat ki. Az egyensúlyra is érdemes odafigyelni,
mert a túlzott bevitel szintén nem jó. Nem tévedhetünk, ha zöldségből és
gyümölcsből vagy ezek levéből visszük be szervezetünkbe az ásványi anyagokat.
Kalcium: olajos magvak, mák, szezámmag, alma, áfonya,
cékla, káposzta, sárgadinnye, spenót, paradicsom.
Mangán: dió, diófélék, borsó, répa, barnarizs, zöld
levelű zöldségfélék, cékla, torma.
Magnézium: olajos magvak, mandula, kukorica, alma,
alma magja, citrusfélék.
Réz: szárazbab, borsó, búza, csalán, szilva, torma.
Bór: az összes növényi eredetű táplálékban nagy
mennyiségben található.
Cink: búzacsíra, tökmag, sörélesztő, torma, szeder.
Vas: cékla, spenót, kajszibarack, alma, áfonya,
csicsóka, fehérkáposzta, sárgarépa, zeller.
Króm: csicsóka.
Szelén: őszibarack, meggy, szeder.
Czakó Éva gyógyszerész
Az oxigén-szabadgyökök
A szervezet számára természetes állapotban egy bizonyos serkentés az
oxigén-szabadgyökök jelenléte. Jelentős szerepet játszanak a fertőzéssel szemben,
valamint a véredény simaizom működésében. De nagyon fontos, hogy felügyelet
alatt legyenek. Ha azonban az immunrendszer meggyengül, komoly károsodás érheti
a szervezetet. Az oxigén-szabadgyökök jelenlétét az emberi szervezetben az
ötvenes években fedezték fel Amerikában. Az oxigén O2 formában fordul elő. Itt
két oxigén atomhoz csatlakozik két elektron. Ez eddig rendben is lenne. De ha
bekövetkezik a válás, a pozitív töltésű oxigén atom egyedül marad, a negatív
töltésű oxigén atomhoz kerül a két elektron. Ezek lesznek az ionok. Az ionok a
szervezetben nem sokat zavarnak.
Azok az oxigén atomok, amelyek úgy bomlanak fel, hogy mindkettő számára egy-egy
elektron jut, képezik a szervezetben az oxigén-szabadgyököket. A legjobb
hasonlat ezek keletkezéséhez és élettartamához a tűz szikrája. Nemcsak azért,
mert egy pattanás az életük, de éppen olyanszerű sebet is ejtenek a sejteken,
mint a tűz szikrája a bőrünkön. A tűz a mi anyagcserénk folyamata. Az
anyagcsere folyamat az oxidáció, s az oxidáció mellékterméke pedig az
oxigén-szabadgyökök vagy szabad radikálisok.
Az oxigén-szabadgyökök a rövid életük alatt igyekeznek egy elektronhoz jutni.
Ezt a sejt falából rabolják, szakítják ki maguknak, ezzel megsértve azt. Ha a
megsérült sejteket a macrophagok nem takarítják el, rövidesen a sejt
működésében zavarok keletkeznek. Így alakulhatnak ki a ráksejtek. Egy másodperc
alatt millió és millió oxigén-szabadgyök kerülhet a sejtek közé, óriási kárt
okozva.
Honnan jön szervezetünkbe ez a töméntelen mennyiségű oxigén-szabadgyök?
Természetesen a felszabaduló oxigén mennyisége attól is függ, milyen ételt
fogyasztottunk, és nagyban függ az emésztésünktől, az emésztési szervek
képességétől. Minél nagyobb a szervek leterheltsége a rossz emésztés
következtében, annál több oxigén-szabadgyök áramlik a szervezetünkben.
Gondoljunk csak a mintegy hetvenféle méregre, amelyek tanyát vernek a belekben
és azon kívül. Szinte mindegyik rendelkezik olyan tulajdonsággal, hogy képes
előállítani oxigén-szabadgyököt.
Az oxigén-szabadgyökök akkor válhatnak veszélyessé, ha a koleszterin
szállítmányt támadják meg útközben. Ha a szállítmányt baj éri, az artéria belső
burkolatának sejtje megsérül a szállítmánytól, és kiesik a forgalomból. A sejt
izom része szaporodni kezd és túlnő. Normális helyzetben ezek a sejtek az ér
feszességét hivatottak tartani. Növekedésükkel az artéria falán rögöt képeznek.
Minél nagyobb a rög, annál kevesebb a hely a vonuló vérnek.
A vörös húsok, igen csak jó oxigén-szabadgyök termelők. Ennek az a magyarázata,
hogy ezek a húsok vasban gazdagok. Vasra pedig a vér oxigénellátásában van
szükség. Mivel az oxigén-szabadgyöknek van egy oxigén molekulája, a vas magához
vonzza őket. Olyasvalami ez, mint mikor a vas megrozsdásodik.
Említettük továbbá a zsírokat, és a finomított olajokat, különösen, ha
használat közben magas hőmérsékletnek tesszük ki, mint például a sütés során.
A nap is termel szabad gyököt, s az anyagcsere következtében is szabadulnak föl
oxigén-szabadgyökök.
Oxigén-szabadgyökök képződhetnek továbbá sugárzás útján. Ha ez a sugárzás a
reproduktív szerveket éri, fennáll a lehetőség, hogy az utódokban genetikai
változások következnek be.
Szerencsére a szervezetünk az oxigén-szabadgyökök támadására is fel van
készülve, ha ellátjuk megfelelő nyersanyaggal. A véderőnket pedig szintén a
táplálékunk útján kapjuk. Az oxigén-szabadgyökök ellen a leghatékonyabban az
E-vitamin tud harcolni. Az alpha-tocopherol fáradhatatlanul nyeli az
oxigén-szabadgyököket, miközben önmagát semmisíti meg. A beta-carotene, a
C-vitamin és a szelén még azok az anyagok, amelyek sikeresen segítik egymás
munkáját az oxigén-szabadgyökök pusztításában.
Az epeváladék is tartalmaz olyan szert, ami megsemmisíti az
oxigén-szabadgyököket. Láthatjuk ismét, milyen nagy szerepe van a jól működő
emésztőszerveknek. Szervezetünk, maga a testünk is védekezik az
oxigén-szabadgyökök ellen. A belső szerveink védőréteggel vannak bevonva.
A zöldségben és gyümölcsben megtalálhatók az antioxidánsok a vitaminokban és az
ásványokban. Különösen a sötét színű zöldségek, gyümölcsök hatékony
antioxidánsok, nagy mennyiségű klorofil- és flavonoid-tartalmuknál fogva.
Jelentős C-vitamint tartalmaznak a zöldségfélék közül az édes
pirospaprika, amelyben tízszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. Gazdag
még a brokkoli, a kelbimbó, a karfiol stb., valamint a gyümölcsök közül a
narancs és a többi déligyümölcs, a földieper, a meggy, a szilva, a fekete szőlő
stb.
Az E-vitamin szintén megtalálható a zöldségfélékben, napraforgómagban és
egyes csonthéjú gyümölcsökben, mint a mandula, a természetes E-vitamin-kivonat
pedig a búzacsíra olaj.
A sejt cellái is képesek némi önvédelemre. Ebben a sejtbe beépült enzimek
segítenek. Az egyik ilyen enzim a glutathione-peroxidase. Ez az enzim azonban
csak abban az esetben képes eredményesen védekezni, ha elegendő az ellátás egy
bizonyos ásványi anyagból, a szelénből. Ez az ásványi anyag nem ismeretlen
számunkra. Természetes körülmények között a gabonafélékben kellene
előfordulnia, amelyek a talajból szedik ki a gyökérzetük útján. A megfigyelések
alapján azonban nagyon sok területen hiányzik ez az anyag a talajból, így a
gabona illetve a szervezetünk sem juthat hozzá.
Kisebb mennyiségben a szelén előfordul egy egész sor tápanyagunkban. Az állati
belsőségekből származó táplálékban, és a brazíliai dióban van a legtöbb. Ezen
kívül megtalálható a tengeri élelmekben, soványhúsban, tojásban és egyes
zöldségfélékben, mint a fokhagyma stb. A szelén igen csak jelentősen hozzájárul a hosszú élet titkának felfedéséhez.
Egyes országokban ezért a talajt dúsítják szelénnel, hogy a fogyasztók
természetes táplálék útján jussanak hozzá.
A szervezet megvédésére szolgáló C-vitamin, E-vitamin, beta-carotene pirulában
is kaphatóak, de ha az emésztőrendszer már annyira le van terhelve, hogy az
élelmet sem tudja megemészteni, nem sok haszonnal jár a pirula sem, mert nem
szívódik fel a szervezetbe.
A vitaminok úgy játszanak közre a test megvédésében, hogy megengedik, hogy a
szabad gyökök egy elektront raboljanak tőlük és ez által semlegesítődjenek. A
rablás azonban sokkal érzékenyebb pontot talál, ha a szervezet túl van
terhelve. Akkor ugyanis a kémiailag sokkal tartósabb összetételekből rabolják
az elektronjukat az oxigén-szabadgyökök, magukat a sejteket támadva. Láncszerű
reakciót kiváltva, krónikus betegséget idéznek elő.
Okozhatnak tüdő- mell-, bőr-, gyomor-, prosztata- bél-, nyelőcsőrákot, természetesen
a közbeeső láncszemek segítségével, mint például a dohányzás stb.(A dohányzók
szervezete nem képes értékesíteni a vitaminokat.)
Megtámadhatják továbbá a véredényeket. Ha sok a vérben a LDL-koleszterin. Az
oxigén-szabadgyökök közreműködésével alakulhatnak ki a szív- és az érrendszeri
betegségek. Ugyanakkor a HDL képes harcolni az oxigén-szabadgyökök ellen és
csökkenteni a számukat.
Ha a sejtek enzimjeit támadják meg az oxigén-szabadgyökök, lelassul, vagy
megszűnik az a munka, amit az enzimek végeznek. Ez a sejt rongáláshoz vezet,
illetve az elhaláshoz. Az energia előállítói tevékenységet is megsérthetik, vagy megbéníthatják az
oxigén-szabadgyökök, ami szintén a sejt elhalásához vezet.
Az oxigén-szabadgyökök váladéka bénítólag hat az idegekre. Agy és idegsérülést
okoz. Ez a Parkinson-kór.
Ha a szemet nem óvjuk a túlzott napfénytől, a szabad radikálisok munkájának
következtében hártya képződik, ami csökkenti a látást. Közrejátszhatnak még az asztma és a reumatikus arthritis kialakulásában.
Okozhatnak továbbá fekélyt, májbetegséget, és lecsökkenthetik az ellenálló
képességet.
Az oxigén-szabadgyökök ellen, mint mondottuk, a táplálékunkban van a gyógyszer.
A vitaminok megtörik az oxigén-szabadgyökök munkáját. Beépítik magukat az
oxigén-szabadgyökök láncolatába, megváltoztatják azt, azaz ártalmatlanná teszik
őket. Az antioxidánsok munkájukkal egymást támogatják. A C-vitamin hat a
megsérült E-vitaminra, úgy, hogy az visszakapja az elvesztett ionját, aminek
következtében az E-vitamin újra antioxidánssá lesz.
A beta-carotene egész sor zöldségfélében megtalálható. Nemcsak a zöld levelű
zöldségfélékben, de a bőségesen narancssárga zöldségfélékben is nagymennyiségű
beta-carotene halmozódik fel. Sárgarépa, tök, édeskrumpli stb.
Ha C-vitamint és szelént is kivonatban fogyasztunk, ajánlatos a két készítményt
más-más időben bevenni, mert a C-vitamin korlátozhatja a szelén felszívódását. Vigyázat: Nagy mennyiségben a szelén mérgező!
Természetesen pirula formában is hozzájuthatunk ehhez a fontos pótszerhez.
Mondani sem kell azonban, hogy a táplálékunkban található, tehát a természetes
környezetében lévő, a számunkra legjobban értékesíthető gyógyszer. Meg kell
említenünk, hogy ugyanezt a szerepet el tudják végezni még az úgynevezett
carotenoidok, amelyek szintén természetes környezetükben, a növényekben
találhatók meg, s ugyancsak képesek a szabad radikánsok megsemmisítésére. Tehát
a zöldségfélék és gyümölcsök, szárazmagok és gabonafélék fogyasztása
természetes védelmet biztosít a szabad radikánsokkal szemben. Különösen hatékony
gyógyító ereje van a szójababnak, és az egyre szaporodó szójatermékeknek. A
legújabb kutatások szerint a különféle szójatermékek, amelyek arra hivatottak,
hogy minél változatosabbá tegyék étrendünket, sikeresen működnek közre a rákos
megbetegedések gyógyításában.
A oxigén-szabadgyököktől nemcsak semlegesítés útján szabadulhatunk meg.
Alkalmazhatjuk a megelőzési módszert is, azaz kerüljük azokat az ételeket,
amelyek több oxigén-szabadgyököt állítanak elő az anyagcsere folytán.
Ezek az ételek pedig nem mások, mint a növényi olajak, amelyeknek még nem is
olyan régen, még oly nagy biztonságot tulajdonítottunk. Ide sorolhatjuk továbbá
a margarinféléket is.
Az, aki magas koleszterinszinttel küzd, annak nem ismeretlen a növényi zsírok
használata. Eddig úgy tudtuk, hogy az állati zsírok azok, amelyek nagyon
károsak az ember számára, mert a vérerek falain zsírlerakódás képződik általuk,
és ez kevésbé következik be, ha olajat használunk. Nos, ha a koleszterinszintet
nem is annyira emeli az olaj, a szabad radikánsok burjánzásába alaposan
besegíthet.
Ezért kell minimumra csökkenteni az olaj használatát. Hiszen a szervezetnek
nagyon kevésre van szüksége, amit bőségesen ki tud választani a növényekből. De
ne feledjük azt, hogy a szervezet számára értékesebbek a nélkülözhetetlen
zsírok.
A petrezselyem az egyik leggazdagabb vastartalmú növény. Ugyanakkor
klorofildús, tehát antioxidáns. Láthatjuk, amit a természet az egyik kezével
elvesz, megadja a másikkal.
Az öregedés egyik jele a látás csökkenése. Ennek az a magyarázata, hogy a szem
folytonosan ki van téve a fénynek. Tehát itt képződnek leginkább az oxigén
szabad gyökök. A következmény az, hogy szemünk lencséjét hályog fedi be.
Különösen azok vannak kitéve a szemhályog képződésnek, akik sok időt töltenek a
szabadban, védőszemüveg nélkül. Az ibolyán túli sugárzás is ösztönzőleg hat az
oxigén-szabadgyökök képződésére.
De hadd ne fogjunk mindent a szabad gyökökre. A kutatások szerint a tej is
ludas lehet abban, ha látásunk gyors romlásnak indul. A tejben megtalálható
laktóz dupla cukor. Az emésztés következtében felbomlik két szimpla cukorra, a
glukózra és a galaktózra. A galaktóz a ludas a hályogképzésben. Érdekes, hogy a gyerekeknél ez jelenség nem áll fenn, mert a korai
gyermekkorban olyan enzimet termel a test, amely képes a galaktóz lebontására.
Később azonban ez a képesség eltűnik. Ha genetikailag valami ok miatt a kicsi
nem képes megemészteni a galaktózt, már az első év után megkezdődik a
hályogképződés.
Tudunk-e ezen segíteni?
A gyakorlat azt bizonyítja, hogy bizonyos táplálékkal itt is tudunk hatni az
oxigén-szabadgyökök munkájára. A C- és az E-vitamin, illetve a beta-karoten
nagy mennyiségben megtalálható a szem szerkezetében, különösen sűrítve
található a C-vitamin, amely a többi vitaminnal védelmet nyújt a hályog ellen.
Szó volt arról, hogy egyes táplálékunk, mint a zöldségfélék, a gyümölcsök a
beta-caroten, míg a gabonafélék, a szárazbab, borsó, lencse, szójabab kitűnő A-
és B-vitamin, valamint szelénforrás. Ez a főleg növényi eredetű táplálék
tartalmaz elegendő vasat a szervezet számára, valamint a szintén fontos omega-3
olajat, amit megtalálhatunk a halolajban is, de a növények által termelt
omega-3 zsírsav molekulái sokkal tartósabbak, tehát a fény illetve az
anyagcsere hatására nem bomlanak fel oxigén-szabadgyökökké.
Az oxigén atomok, amelyek úgy bomlanak fel, hogy mindkettő számára egy-egy
elektron jut, ezek képezik a szervezetben az oxigén-szabadgyököket. Legjobb
hasonlat ezek keletkezéséhez és élettartamához a tűz szikrája. Életük egy
pillanat, de ahova pattannak égető sebet hagynak.
A felszabaduló oxigén mennyisége attól is függ, milyen ételt fogyasztottunk, és
nagyban függ az emésztésünktől, az emésztési szervek képességétől. Minél
nagyobb a szervek leterhelése, annál több oxigén-szabadgyök forog a
szervezetünkben.
A véderőnket pedig szintén a táplálékunk útján kapjuk. Az oxigén-szabadgyökök
ellen a leghatékonyabban az E-vitamin, a beta-carotene, a C-vitamin és a szelén
tud harcolni. Természetesen szervezetünk is védekezik az oxigén-szabadgyökök ellen,
amennyiben egészségesek vagyunk.