Cikkek
Minden ötödik magyar gyermek túlsúlyos
A fővárosi iskolás
fiúk 18 százaléka túlsúlyos, míg a lányoknál 20 százalék ez az arány — derült
ki az Országos Élelmiszerbiztonsági- és Táplálkozástudományi Intézetnek (OÉTI)
a világ egyik legnagyobb élelmiszergyártó multinacionális cégével közösen, 2005
szeptemberében elvégzett reprezentatív felméréséből, amelynek eredményét
szerdán ismertették.
A felmérést az OÉTI és az ÁNTSZ szakemberei a pedagógusokkal
együttműködve, a szülők beleegyezésével 16 budapesti kerület 18 általános
iskolájának 117 osztályában végezték el. A felmérés különlegessége, hogy az
elhízás mértékét a testzsír-sovány testtömeg arányának mérésével is vizsgálták.
A felmérés során számos életmódbeli kérdésre is válaszoltak
a 7-18 éves korú tanulók, például hogy hogyan töltik a szabadidejüket, milyenek
a vitamin- és ásványianyag-fogyasztási szokásaik, dohányoztak-e már vagy
dohányoznak-e rendszeresen. Ez utóbbi kérdésre adott válaszokból kiderült, hogy
a serdülő fiúk 5, míg a lányok 10 százaléka cigarettázik rendszeresen. A 7-14
éves korú gyerekek fele nem elégedett a saját testével, fogyni szeretnének, sőt
20-30 százalékuk már fogyókúrázott is.
A napi testmozgás alig több mint a serdülők felére jellemző.
Ugyanakkor a gyerekek egy része nem étkezik naponta háromszor, és van köztük
kifejezetten soványnak mondható is. A vitamin- és ásványianyag-utánpótlással a
túlsúly ellenére gond van. Pozitív jelenség, hogy az elmúlt évekhez képest nőtt
a zöldség- és gyümölcsfogyasztás és barna kenyeret is többet vásárolnak a
családok, mint régebben.
Dr. Antal Magda, az OÉTI főosztályvezető főorvosa
rámutatott, hogy a gyermekkori elhízás azért is veszélyes, mert az a
felnőttkori elhízás fokozott kockázati tényezője. A már elhízott gyermekek
testtömegét nehéz csökkenteni. A sajtótájékoztatón ismertettek egy új
programot, amelynek keretében általános iskolásokkal - játékos formában —
ismertetik az egészséges táplálkozás alapelveit.
Forrás: National Geographic Online
Elhízott gyermekek: a cukros üdítők is felelősek
Az európai fiatalok
negyede túlsúlyos. Hat és fél kiló hízást jelent évente a napi egy doboz normál
üdítő elfogyasztása a tizenéveseknél amerikai tudósok szerint. Egy, az
elhízottsággal kapcsolatos kérdéseket vizsgáló nemzetközi munkacsoport friss
jelentésében az áll: 2010-re az unió területén élő gyerekek mintegy 40
százaléka lesz túlsúlyos, ha a jelenlegi trendek folytatódnak.
A bostoni gyermekkórház kutatói fél éven keresztül több mint
100 tizenéves gyereket figyeltek meg, akiknek fele csak vizet, vagy
édesítőszeres üdítőt ivott. A kutatás eredménye szerint napi egy doboz, vagyis
3,3 dl cukros üdítő havonta több mint fél kiló hízásért felelős.
A leginkább túlsúlyos tinédzserek között az alacsony
kalóriatartalmú italok fogyasztása a kísérlet során csökkentette a testtömeg
indexet.
A cukros italok hatását vizsgáló kutatás eredményei tovább
növelik a gyermekek tömeges elhízásával kapcsolatos aggodalmakat. Az
elhízottsággal kapcsolatos kérdéseket vizsgáló nemzetközi munkacsoport, az
International Obesity Task Force (IOTF) egy friss jelentése szerint 2010-re az
Európai Unió területén élő gyerekek mintegy 40 százaléka lesz túlsúlyos, ha a
jelenlegi trendek folytatódnak. Ma az európai fiatalok negyede számít
elhízottnak vagy túlsúlyosnak.
– Az Európai Unióban az IOTF becslései szerint 20 ezer
elhízott gyerek lehet cukorbeteg 2010-re, ha a jelenlegi tendenciák
folytatódnak.
– Szintén az IOTF jósolja azt, hogy több mint egymillió
gyereknél jelentkezik majd a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint,
amelyek a szív- és érrendszeri megbetegedések első jelei.ű
– A gyerekeknek leginkább vizet, alacsony zsírtartalmú
tejet, cukor hozzáadása nélkül készült tejturmixot, vagy 100 százalékos
gyümölcslevet kellene inniuk.
– Minden gyereknek naponta legalább két liter vizet kellene
meginnia.
Azok a tizenévesek, akik naponta megisznak egy doboz normál
üdítőt, egy év alatt 6,5 kilogrammal lesznek nehezebbek, mint diétás, vagyis
„light” italokat fogyasztó társaik – állapították meg amerikai tudósok.
Forrás: Info Rádió
A kövérség betegség
Magyarországon is túl
sok az elhízott ember. Az utóbbi két évtizedben duplájára nőtt a
súlyfölöslegtől szenvedők száma. A lakosság húsz százaléka komolyan elhízott,
de ha ideszámítjuk a kisebb-nagyobb mértékben túlsúlyosakat is, akkor kiderül,
hogy hatvan százalék a súlyproblémával küszködők aránya. Nem véletlen hát, hogy
Európa legbetegebb nemzete vagyunk. Az elhízásból eredő betegségek évente 11
milliárd forintba kerülnek az egészségbiztosítónak. Számos olyan súlyos
betegség van, amely elsősorban vagy többségében az elhízott embereket
veszélyezteti. Ne higgyenek azoknak a molett sztároknak, médiaszemélyiségeknek,
akik azt hirdetik, hogy nekik kutya bajuk, mert nem mondanak igazat! Valójában
kizárt, hogy húsz kiló túlsúly felett — különösen, ha elmúlt negyvenéves —
egészséges maradhat valaki.
Gondoljuk csak meg: ha egy hatvankilós embernek harminckilós
zsákot raknak a vállára, cipelje csak reggeltől estig, elbírja-e? S ha mégis,
akkor úgy jár, mint a kilencvenkilós polgár: roskadozik a gerincoszlopa, kopnak
az ízületei, dagad a lába, s fáj minden porcikája. Az epekő, a cukorbetegség
többségében a helytelen táplálkozás miatt alakul ki. A nagy zsírbevitel, a sok
koleszterin károsítja az érfalakat, kialakul a magas vérnyomás s annak gyakran
végzetessé váló következménye, az agyvérzés vagy a szívinfarktus. Nem túl régi
felfedezés, hogy a rák egyes fajtái a kövér embereket gyakrabban támadják meg.
Az elhízottnak rossz az általános közérzete, nehezen mozog, már kisebb
mozgásnál is liheg, pár lépcső után kifullad. Éjjel rosszul alszik, horkol,
gondot jelent a másik oldalára fordulni, olykor levegő után kapkod. Ha pedig a
kövérség dohányzással, italozással párosul, szinte biztos, hogy soha vagy nem
sokáig kell a postásnak a nyugdíjat kézbesítenie.
A testi bajok mellett legalább annyi lelki gonddal kell
megküzdeniük az elhízott embereknek, főleg a gyermekeknek.
Elképesztő, hogy miket eszünk!
Magyarországon
elfogyasztott ételek mintegy háromnegyede iparilag előállított étel, amelyben
mindenképp vannak adalékanyagok — mondta az InfoRádiónak Benda Judit
egészség-tanácsadó, Hans Ulrich: A leves hazudik című most megjelent könyvének
szerkesztője. A szakértő szerint egészségesen csak úgy lehet táplálkozni, ha
otthon főz az ember.
Az élelmiszeriparban használt ízanyagok jó része
mesterséges. Az eper ízt egy ausztrál fa fűrészporából nyerik, az őszibarack
ízt a ricinusból, a citrom ízt egy gombából.
Olyan, mintha természetes lenne, nem is kell mesterségesnek
jelölni — mutatott rá Benda Judit, hozzátéve, hogy ha például igazi eperből
vonnák ki az eper ízt, akkor a világ epertermelése az elfogyasztott eperízű
készítmények töredékére lenne csak elég, és rendkívül költséges is lenne.
A szervezet a természetes adalékanyaggal sem tud mit
kezdeni. Benda Judit szerint vannak olyan élelmiszerhez adott
anyagok, amelyeknek "súlyos egészségkárosító hatása van", ilyen
például a felvágottak, szalámik, kolbászok 95 százalékában megtalálható
nitrites pácsó.
„Van azonban sok olyan anyag is, amelyet természetesnek is
lehet tekinteni, ilyen a citromsav, az aszkorbin sav, de attól, hogy ez
pluszban van hozzátéve az élelmiszerhez, ez is mesterséges lesz, mert a
szervezetben egészen máshogy szívódik fel, a szervezet nem tud vele mit
kezdeni" — hangsúlyozta Benda Judit.
A szakértő emlékeztetett arra is, hogy az adalékanyagok
mellett, hiába ártalmatlanok, sokszor ott van még az élelmiszerben a
permetezőszer maradvány, van benne nehézfém, ipari szer maradványok, és ezek
egymás káros hatását felerősítik.
Jelölni kéne a pontos összetételt, de még mindig vannak
kiskapuk.
„Bár 2005 novemberétől pontosan rá kell írnia a gyártónak,
hogy mit tartalmaz az élelmiszer, még mindig vannak kiskapuk, még mindig vannak
olyan anyagok, amelyek nem biztos, hogy rákerülnek a címkére" — jegyezte
meg Benda Judit.
A szakember szerint az Egyesült Államokban az elfogyasztott
ételek 95 százaléka iparilag feldolgozott élelmiszer, Németországban 75
százalék, és bár Magyarországról nincs pontos adat, a német szinthez lehet
közel.
„Vissza kellene térnünk nagyanyáink konyhájához. Az egyetlen
járható út, ha otthon főzünk" — hangsúlyozta Benda Judit.
Forrás: InfoRádió
Az élelmiszergyártó nagyvállalatok nem tesznek sokat az egészségvédelemért
Továbbra sem
fordítanak elég figyelmet az élelmiszergyártó óriások arra, hogy termékeikben
csökkentsék a kövérség, a diabétesz, a rák, vagy a szív- és érrendszeri
problémák kialakulásáért felelős anyagok — többek közt a cukor, a zsír —
szintjét. A londoni City University munkatársai a világ tíz legnagyobb
élelmiszeripari vállalatát, tíz legnagyobb szállítóját és az öt legnagyobb
étteremlánc-hálózatát vizsgálták meg. A huszonöt nagy cég közül mindössze
négynél tettek lépéseket a zsíros anyagok arányának csökkentése érdekében: a
Kraft, a PepsiCo, vagy a többek közt a Burger Kinget tagjai között tudó
Compass-étteremlánc, illetve a KFC- és Pizza Hut-tulajdonos Yum-csoport. A
vállalatok általában igen keveset tettek azért, hogy az általuk gyártott vagy
forgalmazott ételek egészségesebbek legyenek. A McDonald's például csak az
adagok nagyságát szabta át, sem a zsír, sem a só, sem pedig a cukor szintjét
nem csökkentette. A tanulmány azt is megvizsgálta, hogy a vállalatok
betartják-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) 2004-es irányelveit. „A
legtöbb vállalat egyáltalán nem figyelt oda azokra, rendkívül nyugtalanítóak a
tapasztalataink. Még az általunk vizsgáltak közül a legkisebb vállalatnak is
ötször nagyobb a költségvetése, mint a WHO-nak, így a források szűkösségére nem
hivatkozhatnak" — fogalmaznak a jelentés szerzői. A kutatásból az is
kiderül, hogy a magukat gyakran a fogyasztók nagy barátaiként beállító
szupermarketek is jelentős csalódást okoztak.
(AFP – London/MTI)