Gyümölcs abc

- „An apple a days keeps the doctor away” – vagyis „Naponta egy alma az orvost távol tartja”
- Reggel éhgyomorra fogyasztva felpezsdíti a testnedveket. Este fogyasztva megnyugtat és zavartalan álmot biztosít.
- Az alma értékes tápanyagai közvetlenül a héja alatt rejtőznek.
Ananász
- Tartalmazza a bromelin nevű enzimet, amely a fehérjemolekulák bontása révén gyorsítja a fehérjeemésztést.
- Az ananászlé izzasztó és vizelethajtó, ezáltal lázcsillapító hatású.
- A gyümölcs káliumot, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.
Áfonya
- Különlegessége a myrtillin nevű kék festékanyag: gátolja a kórokozók fejlődését
a bélben. A C-vitaminnal és folsavval együtt vérképző.
- Rendkívül sok csersavat tartalmaz.
- A méregtelenítő enzimek egész sorát aktivizálja, és ezáltal semlegesíti a
rákkeltő anyagokat.
- Kevés fehérjét tartalmaz, ám ebben mind a nyolc létfontosságú aminosav megtalálható.
- A banánban tízféle vitamin, 18 ásványi anyag, és különféle nyomelemek rejtőznek. Említésre méltó a folsav, a pantoténsav valamint a kálium.
Citrusfélék
- Narancsban, citromban, grépfrútban egyaránt sok karotin és C-vitamin található.
- A héj alatti fehér termésfalban sok fontos flavonoid lakozik, amelyek csökkentik a koleszterinszintet és védenek a rák ellen.
Cseresznye
- Káliumban, kálciumban, vasban és kovasavban gazdag
- Csökkenti a húgysavszintet
- A meggy is tisztító hatású növényi savakat tartalmaz. Belülről fertőtlenít és serkenti a mirigyek működését.
Dinnye
- Sárgadinnye: szívvédő hatású (magas karotin-, C-vitamin és káliumtartalom)
- Görögdinnye: rákellenes növényi anyagokat tartalmaz, úgymint a karotin és likopin
- Vizelethajtó hatásúak, és tisztítják a vesét.
Egres
- Magas víztartalmú és alacsony kalóriatartalmú (100 gramm – 39 kcal)
- Minél érettebb, annál jobb.
Eper
- Több mint 300 olyan anyagot tartalmaz, amelyek kedvezően hatnak az egészségre
- C-vitamin tartalma meghaladja a citromét és a narancsét: 100 gramm eper fedezi az ajánlott napi C-vitamin bevitelt. Immunerősítő.
- Kevés kalóriát tartalmaz: 100 grammonként 37 kcal. Magas víztartalmú gyümölcs, ezért kiváló vizelethajtó.
- Szabályozza a máj működését, tisztítja az epehólyagot.
- Az arcbőrre kenve szépít.
Grepfruit
- Fehér, vattaszerű termésfala különösen sok értékes alkotóelemet tartalmaz, köztük flavonoidokat, melyek a ráktól védenek
- Ásványi anyagokban, nyomelemekben és vitaminokban gazdag. C-vitamin tartalma 100 grammonként kereken 50 mg.
- A grépfrút hártyái és rostjai oldható ballasztanyagot (pektin) tartalmaznak, amely megköti a felesleges koleszterint. A grépfrútlé azonban már nem tartalmaz pektint.
Kiwi
- A kiwi proleolitsavat tartalmat, mely javítja a vérkeringést.
- Figyelemre méltó mennyiségű kalcium, kálium és értékes nyomelem rejtőzik benne.
Málna
- A málnában lévő savak és cserzőanyagok segítik a máj méregtelenítő tevékenységét.
- A sok kis magocska élénkíti az emésztést.
Őszibarack
- Bőségesen tartalmaz A, B és C vitamint, valamint káliumot, kalciumot és magnéziumot.
- A kedvező kálium-kálcium arány teszi lehetővé a „vértisztító” hatását. Erőteljesen vizelethajtó, és ezáltal tehermentesíti a tüdőt, szívet és a keringést.
- Enzimjei serkentik az étvágyat és az anyagcserét.
Ribizli
- A fekete bogyókban rejtőzik a „tüdővitamin” (J-vitamin), amely antibakteriális és méregtelenítő hatású.
- Magas flavonoidtartalma szilárdítja a véredényeket.
Savó
- A tejjel ellentétben a savó gyakorlatilag zsírmentes, így nem képez koleszterint sem.
- Értékes fehérjeanyaga, az albumin külön kiemelkedő. Erősíti az immunrendszert, védelmez a szabad gyökök ellen és segíti az izomzat épülését.
- Kalciumban, káliumban és magnéziumban gazdag.
Sárgabarack
- Különösen sok karotinoidot tartalmaz.
- Kiváló káliumforrás, ami az izmaink problémamentes működéséhez szükséges.
Szeder
- Magas a vas- és réztartalma.
- Igen sok karotinoidot tartalmaz, mely védi a szervezetet a szabad gyökök romboló hatásától
Szőlő
- Kiválóan alkalmas méregtelenítésre: serkenti a bél- és veseműködést.
- Antocian nevű színanyaga révén a kék szőlő javítja a vérellátást, és erősíti az érfalakat.
Zöldség abc
Brokkoli
- B-vitaminokat, folsavat, sok C-vitamint tartalmaz. Száz grammjában annyi a C-vitamin, mint két nagy narancsban.
- Fogyókúrához a brokkoli kiválóan alkalmas. Méregtelenítő és regeneráló hatású, segít csökkenteni a magas vérnyomást.
Burgonya
- Szénhidrátban és rostanyagokban gazdag.
- Jól lehet lakni tőle, hízni nemigen: 100 gramm burgonyában csak 75 kcal van. Természetesen nem mindegy, hogyan készítik el: olajban sütve tényleg kalóriabombává válik.
- A héjában főtt burgonya (ha nem hasad fel) a főzés során tápanyagainak csupán két százalékát veszíti el. A hámozott és negyedelt burgonya ellenben 16 százalékot. Ha sós vízben főzzük, a tápanyagveszteség akár 31 % is lehet.
- Sok C-vitamint tartalmaz. Magas káliumtartalma folytán vízhajtó hatása kedvező.
Káposzta
- Mustárolaja nagy jelentőségű: erőteljes csíraölő hatása miatt széles sávú antibiotikumnak tekinthető.
- Egyik sajátos anyaga, a glükozinolát nagymértékben gátolja a ráksejtek kialakulását.
- Magas rosttartalma serkenti az emésztést és a béltartalom áthaladását.
Saláta
- A zöldsaláták 95 %-ban vízből állnak. A maradék öt százalék értékes tápanyagokat tartalmaz.
- Minél zöldebb, annál jobb, mert annál több klorofill van a leveleiben. A növényi színanyag segíti szervezetünket a vérképzésben.
- Aszparaginsavat tartalmaz: vízhajtó hatású, serkenti a veseműködést.
- A zöld levelek rostanyagban gazdagok
- A C-vitamin mennyisége a salátákban kívülről befelé csökken.
Spárga
- Folsavtartalmával a spárga abszolút rekordot tart.
- Sok króm található benne – a króm a szénhidrát anyagcserében játszik szerepet.
- Sok benne a kálium
- A vese őre – erőteljes vizelethajtó és serkenti a veseműködést
- Ideális fogyókúrás étel
- Elősegíti a máj méregtelenítő funkcióját