Mindent a fekete ribizliről

 Mindent a fekete ribizliről

A feketeribizlit már a középkorban eszményi gyógynövényként tartották számon. Gyakran használták fájdalmas izmokkal, merev ízületekkel szenvedő pácienseknél. A modern orvostudomány bizonyította gyógyító erejét. Rendkívül jó hatású az ízületekben lerakódott kristályok eltávolításában (köszvénynél), segít a fáradtságérzetet leküzdeni, valamint nagyon magas a C-vitamin-tartalma és szerepe van a vérképzésben is.

A feketeribizli levelének magas a flavonoid és procianidin tartalma. A gyümölcstermés a C-vitamin mellett E- és B-vitamint, valamint karotint és vasat is tartalmaz. A fekete ribiszke magjának zsíros olaja gazdag gamma-linolénsavban, melynek a neurodermatitisz, – (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség), – kezelésében egyre nagyobb jelentőséget tulajdonítanak.

 A levélből készített tea vizelethajtó hatású, de fogyasztják magas vérnyomás, vesebaj esetén is.

A gyümölcsöt, ha szánkba vesszük íze fanyar, kesernyés. Fogyaszthatjuk lekvárként, szörpként, levelét valamint a gyümölcshúst teaként elkészítve. Ízesítésre mézet, nádcukrot használjunk. A tea elkészítésekor fontos, hogy a készítményt ne főzzük, hanem forrázzuk.

Fontos:

  • minden évben kúraszerűen fogyasztható
  • extrém nagy mennyiségben fogyasztva nyálkahártya irritációt válthat ki
  • csökkent szívműködés által kiváltott és beszűkült veseműködés miatti vizenyők kezelésére nem alkalmazható
  • szomjoltó teaként gyermekek számára is ajánlható

Gyalus Anna

 

Képek

hol kapható ? gyümölcsvelő szárított gyümölcs vákuum szárított Győrasszonyfa  gyümölcsfeldolgozás magyar gyümölcsök rostos gyümölcspor antioxidáns áfonya szeder  madárberkenye csipke  homoktövis kajszi barack őszibarack meggy cseresznye mézpor lekvár főzés   sütemény recept joghurt vitamin bébi étel málna gyümölcs chips  Bionézia Veresegyház  Kóstoló