Receptek

Lekvárok, dzsemek

Csipkelekvár velőből - Gyömbéres csipkelekvár - Csipkebogyó-málnalekvár - Áfonyadzsem

Csipkelekvár velőből


A kapott pépet jól felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot, vagy édesítőszert. 1 kg velőhöz ízlés szerint 30dkg -1 kg cukor, vagy édesítőszer szükséges. Ezzel is forraljuk még egy kicsit.  Erőteljes forrás szükséges (de rövid idő 1-2 perc). Ha tovább forralják, akkor sötétebb színű és keményebb lekvárt kapunk.A lekvárt kiforrázott előmelegített üvegekbe töltjük. Lekötjük és száraz dunsztba tesszük. Nagyon finom a lekvár, igazi ínyencség.
Vigyázni kell, hogy az üveg valódi celofánnal kerüljön lekötésre, mert ha nylonszerű a celofán, megromlik a lekvár. A celofános lekötés előnye, hogy a lekvár be tud bőrözni és keményebb lesz, mint a csavaros üvegben.Ha csavaros fedelű üvegbe töltik, akkor is érdemes igazi celofánt feszíteni az üvegre, ami védi a tetőt és így többször használhatóvá teszi. A lekvár nem lesz kemény állagú.
Vadhúshoz, húsokhoz  kevés cukorral (30 dkg körül/1 kg velő) készítsük a lekvárt. Nagy kedvenc a rántott hús, csipke vagy áfonyalekvárral.

Gyömbéres csipkelekvár

Hozzávalók:
kb. 5 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkevelő
80 dkg zselírozó cukor
2 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér

Elkészítés:
Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A csipkevelő masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk, ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tartjuk.

Csipkebogyó-málna lekvár

2 vagy 4 kg csipkebogyóvelőt lábasba odatesszük főzni. Ha nem idegenkedünk a zselésítő anyagoktól, akkor előírás szerint összekeverve az anyaggal a velőt és ízlés szerint cukrot, vagy cukorhelyettesítő anyagot téve a masszához 1 percig zubogva főzzük. De készíthetjük e nélkül is. Nagyon különleges lesz az íze a lekvárnak, ha amikor elkészült 10-20 dkg rostos málnaport adunk a csipkéhez. Üvegekbe töltjük, celofánnal lekötjük, tetőt teszünk az üvegekre, 5 percre fejre állítjuk  és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni. 

Áfonyadzsem

2 vagy 4 kg áfonya velőt lábasba odatesszük főzni. Ha nem idegenkedünk a zselésítő anyagoktól, akkor előírás szerint összekeverve az anyaggal a velőt és ízlés szerint cukrot, vagy cukorhelyettesítő anyagot téve a masszához 1 percig zubogva főzzük. 50 gr vákuum szárított áfonyát is tehetünk a masszába, maximum 1-2 perces erős forralás után  üvegekbe tesszük és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.

Kímélő, egészséges, gyümölcsös ételek

Gyümölcspuding - Gyümölcsös tejbepapi - Gyümölcsös zabkása - Gyümölcsjoghurt - Gyümölcsös túrótorta - Zabos gyümölcsturmix - Gyümölcsleves - Mákos palacsinta meggyöntettel - Gyümölcsfagyi - Hamis túrógombóc - Gyümölcsös túrógombóc - Rizskoch Gyümölcsszörppel - Házi keksz

Gyümölcspuding alaprecept

Hozzávalók:
0,5 liter Cserpes  tej
1 tojás sárgája
ízlés szerint cukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál gyümölcspor
szárított gyümölcs a díszítéshez
4 db hideg vízzel átöblített kelyhet készítsünk elő!

A tejből félreteszünk 1-1,5 decit, a többit feltesszük kis lábosban, mérsékelt tűzön forralni. A tojássárgáját habosra keverjük. A lisztet és a gyümölcsport külön tálkában alaposan összevegyítjük. A liszt-gyümölcsporkeveréket fokozatosan hozzákeverjük a tojás sárgához, majd apránként hozzáadjuk a félretett hideg tejet, és csomómentesre keverjük. Ehhez egy merőkanálnyit fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk a már gőzölgő, de még nem forrásban levő tejből, majd ezt az egyveleget beleöntjük a meleg tejbe folytonos kevergetés mellett. Addig főzzük folyamatosan kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ezután rögtön az előkészített kelyhekbe öntjük a pudingot. Ha kihűlt hűtőbe tesszük egy félórára. Vákuum Szárított gyümölccsel díszítve tálaljuk. Ha édesíteni szeretnénk a pudingot, a cukrot a tojássárgával keverjük ki a főzés legelején.

Gyümölcsös tejbepapi

Hozzávalók:
0,5 liter Cserpes tej
5 csapott evőkanál búzadara
1 evőkanál gyümölcspor
szárított gyümölcs a díszítéshez

Készítsünk elő hideg vízzel kiöblített kelyheket!
A tejet tegyük fel főni mérsékelt lángon.
A búzadarát alaposan vegyítsük össze a gyümölcsporral. Ha már gőzölög a tej, de még nem forr, lassan, folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadara-gyümölcspor keverékét. Besűrűsödés után öntsük a kikészített kelyhekbe. Szórjunk a tetejére szárított gyümölcsöt, és máris fogyaszthatjuk. Ha édesíteni szeretnénk, mielőtt kehelybe öntjük a már kész, de még meleg papit, keverjünk hozzá egy evőkanál mézet!


Gyümölcsös zabkása

Hozzávalók:
6 púpozott evőkanál zabpehely
1 tasakgyümölcs por
0,5 l folyadék (víz, vagy tej, vagy víz és tej keveréke, vagy rizstej vagy zabtej, stb)
szárított gyümölcs a díszítéshez
méz vagy mézpor az édesítéshez

Készítsünk elő hideg vízzel átöblített kelyheket! A zabpelyhet turmixban őröljük porrá. Öntsük lábasba, és tegyük hozzá a vizet, majd mérsékelt lángon kezdjük el forralni. Addig főzzük, amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a kikészített tálkákba és keverjük hozzá a gyümölcsport. Szárított gyümölccsel díszítve tálalhatjuk, vagy hagyjuk kihűlni, tegyük hűtőbe, és hidegen fogyasszuk! Ha édesíteni szeretnénk, bár önmagában is édes, akkor a már kész papihoz keverhetünk egy evőkanál mézet vagy mézport.


Gyümölcsjoghurt

Hozzávalók:
5 dl Cserpes natúr joghurt
2 evőkanál gyümölcspor
2 evőkanál köles
2 evőkanál kukoricadara
2 evőkanál méz
szárított gyümölcs a díszítéshez

Készítsünk elő hideg vízzel átöblített kelyheket!
Kis lábasba melegítsük meg a mézet, keverjük hozzá a kölest és a kukoricadarát és picit pirítsuk meg, majd öntsük fel fél deci hideg vízzel. Kevergessük, amíg a hozzávalók felszívják a vizet, végül hagyjuk kihűlni. Keverjük el a joghurtban a gyümölcsport, majd adjuk hozzá a kihűlt mézes kölest. Szárított gyümölccsel tálaljuk. Nem tartalmaz mesterséges aromát és felesleges cukrot, így nem veszi el a kisgyermekek étvágyát, ellenben a boltban kapható gyümölcsjoghurtok nagy részével.


Gyümölcsös túrótorta

Hozzávalók:
3 tojás
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál gyümölcspor
2 evőkanál porcukor
25 deka Cserpes túró
1 vaníliarúd
1 evőkanál citromlé
23 centi átmérőjű tortaforma

Tipp: ha piros színű gyümölcsporral készítjük érdemes beszerezni hozzá szívecske alakú tortaformát:)

Verjük kemény habbá a tojásfehérjét. A sárgáját keverjük habosra a porcukorral. A lisztet alaposan keverjük össze 1 evőkanál gyümölcsporral. A habosra kevert tojássárgához adagoljuk hozzá lassan a gyümölcsporos lisztet, majd a felvert tojáshabot. A vajjal, liszttel kikent tortaformába öntsük bele a piskótatésztát. 160 fokos sütőben süssük aranysárgára. Közben villával törjük össze a túrót, keverjük össze a citromlével, a vaníliavelővel és 1 evőkanál gyümölcsporral. Ha túl száraz lenne, keverhetünk hozzá egy gondolatnyi tejfölt vagy joghurtot. A túrós masszát kenjük a kihűlt piskótatésztára, majd díszítsük szárított gyümölccsel.


Zabos gyümölcsturmix

Hozzávalók:
zabpehely
zabtej
gyümölcsvelő vagy gyümölcspor

1-2 evőkanál gyümölcsvelőt turmixoljunk össze 2 deci zabtejjel. Ha laktatóbb variációt szeretnék rakjunk a turmixba 1-2 kanál zabpelyhet. Turmixban őröljünk porrá zabpelyhet. Keverjünk hozzá gyümölcsport, majd öntsünk hozzá zabtejet. Ha picit tovább turmixoljuk, remek, habos hűsítőt kapunk.


Gyümölcsleves

Hozzávalók:
0,5 kg Gyümölcsvelő
0,5 l víz
1 pohár Cserpes tejföl
1 evőkanál liszt
1 pici darab vaníliarúd
3 szegfűszeg
egy fél citrom
cukor

A gyümölcsvelőt felengedjük kb. fél liter vízzel, és a megtisztított fél citrommal, szegfűszeggel, vaníliarúddal feltesszük főni. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel. Ha a leves felforrt, a levéből hozzáteszünk a tejfölös liszthez, összekeverjük, és kevergetés közben beleöntjük ezt a habarást a levesbe. Kicsit keverünk rajta, és kész. Gyümölcsmártást hasonló módon készíthetünk, csak víz mennyisége kevesebb (1-2 dl), a lisztté több (3 evőkanál) legyen.


Mákos palacsinta meggyöntettel

Hozzávalók a palacsintatésztához:
liszt
Cserpes tej csipet szódabikarbóna
ásványvíz, szóda
meggypor
olaj

Hozzávalók a töltelékhez:
mák
meggypor
citromhéjreszelék
vaníliarúd
ízlés szerint cukor

Hozzávalók a gyümölcsöntethez:
megyevelő
Cserpes tejföl
fél citrom
vaníliarúd


Gyümölcsfagyi

Hozzávalók:
gyümölcsvelő
tejszín

Lefagyasztjuk a gyümölcsvelőt. Fagyott állapotban a turmixba tesszük, öntünk hozzá tejszínt, összeturmixoljuk, majd kelyhekbe kanalazzuk.


Hamis túrógombóc tejallergiásoknak és tejérzékenyeknek

Hozzávalók:
1 zacskó köles
1 tojás
néhány evőkanál liszt
zsemlemorzsa
olaj
1 zacskó gyümölcspor
0,5 kg gyümölcsvelő
szárított gyümölcs

Elkészítés:
A kölest megfőzzük. A zsemlemorzsát olajon megpirítjuk. Ha kihűlt hozzátesszük a tojást, a gyümölcsport és annyi lisztet, amennyit felvesz. Kis gombóckákat formázunk belőle, és forró vízben kifőzzük. Ha túlságosan lobog a kifőző víz, szétmegy a gombóc. Ha a gombóc feljött a víz tetejére 4-5 perc után meghempergetjük a pirított zsemlemorzsában. felbontjuk a gyümölcsvelőt, és az így kapott friss „szörppel” leöntjük a gombóckákat. Szárított gyümölccsel díszítjük.


Gyümölcsös túrógombóc

Hozzávalók:
0,5 kg Cserpes túró
1 tojás, de tojás nélkül is működik
3 marék búzadara
1 evőkanál liszt
vaníliarúd
reszelt citromhéj
1 tasak gyümölcspor
zsemlemorzsa
olaj, vaj vagy zsír
0,5 kg gyümölcsvelő

Valamilyen zsiradékon megpirítjuk a zsemlemorzsát.  A túrót összetörjük, hozzákeverjük a gyümölcsport, vaníliarúd belsejéből kikapart vaníliavelőt, a reszelt citromhéjat. Hozzátesszük a tojást, a búzadarát, kevés lisztet, és összedolgozzuk. Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe, és vizet forralunk. Fél óra múlva kis gombóckákat formázunk a tésztánkból és kifőzzük forró vízben, de ne lobogjon túlságosan a víz, mert akkor szét mennek a gombóckák, és túrós tejbepapi lesz az ebéd. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, 8-10 percig még főniük kell. A kifőtt gombóckákat a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. A gyümölcsvelővel leöntve tálaljuk a gombóckákat. Díszítésként szórhatunk rá szárított gyümölcsöt.


Rizskoch gyümölcsszörppel

Hozzávalók:
6 tojás
3 evőkanál liszt
negyed kiló barna rizs, lehet gyorsrizs is
ízlés szerint cukor
citromlé vagy reszelt cirtomhéj
vaniliavelő vaniliás cukor
1 zacskó gyümölcspor
0,5 kg gyümölcsvelő

Elkészítés:
Megfőzzük a rizst. Szétválasztjuk a tojást. A sárgáját kikeverjük habosra cukorral, ha szeretnénk cukrozni, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliavelőt, a gyümölcsot.  A habos tojássárgához hozzáadjuk a barnarizst a lisztet és óvatosan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és óvatosan a rizses masszához keverjük. Tűzálló edénybe tesszük és megsütjük. Összeturmixoljuk kevés cukorral a gyümölcsvelőt, és finom házi „gyümölcsöntetet” kapunk, ami azonban tartalmazza az értékes vitaminokat, hiszen a velő készítésnél csak hősokkot kapott a gyümölcs. Csak frissen készítve jó! Ha később is enni szeretnénk akkor javasolt a cukros velőt 1 percig zubogva felfőzni, így friss házi lekvárként később is fogyasztható. Kockákat szelünk a kész rizsfelfújtból és leöntjük az gyártott házi öntettel, vagy friss lekvárral. Szárított gyümölccsel díszíthetjük. 


Házi keksz

Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
1 dl olívaolaj
szárított gyümölcs
1 evőkanál liszt

Elkészítés:
A zabpelyhet összegyúrjuk az olívaolajjal, a liszttel és a szárított gyümölccsel. Tíz percig pihentetjük, majd baba-tenyérni lapocskákat formázunk belőle, amit sütőlemezen, kb 15 perc alatt aranybarnára sütünk. Szárított gyümölcs helyett gyümölcsporral is készíthetjük.

Sütemények

Klasszikus édes muffin -

Klasszikus édes muffin

Egyik keverő edénybe belerakni:
25 dkg liszt, 2 teáskanál sütőpor
A liszthez lehet keverni bármilyen darált anyagot, rostos gyümölcsport  kb. 5 dkg-ot (dió, mogyoró, kókusz, mandula, csokidarabok, mák), de ekkor kicsit csökkenteni kell a liszt mennyiségét. Az anyagokat szárazon jól elkeverni!

Másik keverőbe belerakni: 10 dkg kristály cukrot, (ez lehet fehér, barna, bármilyen kristálycukor), 2,5 dl Cserpes joghurtot, vagy helyette  bármilyen más Cserpes tejterméket  (kefír, tejszín, tejföl, tej (ettől függően lesz zsírosabb, vagy zsírszegényebb a muffin), 0,75 dl napraforgó olaj, 2 egész tojás. Ezeket összekeverni (habverővel, csak addig kell keverni, amíg az olaj már nem válik el a többi anyagtól). A végén belekeverni, már csak fakanállal, vagy a habverővel néhány fordulattal 25 dkg gyümölcsöt.
·         vákuumszárított gyümölcs (nagy előnye, hogy nem áztatja el a tésztát)
·         friss apróra vágott gyümölcs,
·         fagyasztott gyümölcs,
·         összevágott,
·         lecsepegtetett befőtt,
·         vagy finom házi dzsem is lehet, vagy darabos lekvár
Ha a gyümölcs semlegesebb ízű  (pl. alma,)  akkor érdemes egy-két evőkanál citromlét is a tésztába keverni, úgy finomabb lesz az íze.

A végén a két keverőtál tartalmát összeönteni, összekeverni fakanállal, vagy habverővel, csak addig, hogy egynemű legyen a tészta, majd a 12 darabos muffin sütőbe papírt téve kanállal egyenletesen belerakni a tésztát. Gázsütőben 4-5 fokozaton 15-20 perc alatt megsül.
Kivétel után a tepsiből kiszedni a papíros muffinokat, hagyni kell kihűlni, majd lehet díszíteni és díszítés után leszedni a papírokat. Díszítések, a megsült muffinok tetejére: csokiöntete, gyümölcsmáz, lekvár.

Gyümölcsmáz: 20 dkg porcukor + 5 dkg  instant gyümölcspor és valamilyen lé (2-3 evőkanál lé). Fényesre, jól kikeverni. (A lé lehet: citromlé (áfonyához, almához, körtéhez), befőttlé (meggylé-finom és szép is), rum (meggyes ízesítéshez nagyon jó), likőr. A mázra, még amikor nedves  rá lehet szórni cukrot, vákuum szárított gyümölcsöt.
Lekvár: 3-4 evőkanál nem darabos lekvárt, zselét felforrósítani és a még meleg muffinokra rákenni. Beszívja a máz egy részét, de szép fényes is lesz tőle és rászárad.

Képek

hol kapható ? gyümölcsvelő szárított gyümölcs vákuum szárított Győrasszonyfa  gyümölcsfeldolgozás magyar gyümölcsök rostos gyümölcspor antioxidáns áfonya szeder  madárberkenye csipke  homoktövis kajszi barack őszibarack meggy cseresznye mézpor lekvár főzés   sütemény recept joghurt vitamin bébi étel málna gyümölcs chips  Bionézia Veresegyház  Kóstoló