Receptek
Csipkelekvár velőből - Gyömbéres csipkelekvár - Csipkebogyó-málnalekvár - Áfonyadzsem
Csipkelekvár velőből

Vigyázni kell, hogy az üveg valódi celofánnal kerüljön lekötésre, mert ha nylonszerű a celofán, megromlik a lekvár. A celofános lekötés előnye, hogy a lekvár be tud bőrözni és keményebb lesz, mint a csavaros üvegben.Ha csavaros fedelű üvegbe töltik, akkor is érdemes igazi celofánt feszíteni az üvegre, ami védi a tetőt és így többször használhatóvá teszi. A lekvár nem lesz kemény állagú.
Vadhúshoz, húsokhoz kevés cukorral (30 dkg körül/1 kg velő) készítsük a lekvárt. Nagy kedvenc a rántott hús, csipke vagy áfonyalekvárral.
Hozzávalók:
kb. 5 db 2,5 dl-es üveghez:
80 dkg csipkevelő
80 dkg zselírozó cukor
2 cirom leve
4 dkg frissen reszelt gyömbér
Elkészítés:
Az üvegeket alaposan kimossuk, hagyjuk lecsepegni. A
csipkevelő masszát elkeverjük a zselírozó cukorral (ugyanannyi cukrot vegyünk,
ahány dkg a gyümölcspép). Beleöntjük a citromlevet, a gyömbért. Kevergetve
felforraljuk, és 4 percig rotyogtatjuk. A habját leszedjük. Azonnal üvegekbe
töltjük, lezárjuk, kb. 5 percre fejtetőre fordítjuk, és hűvös helyen tartjuk.
2 vagy 4 kg csipkebogyóvelőt
lábasba odatesszük főzni. Ha nem
idegenkedünk a zselésítő anyagoktól, akkor előírás szerint összekeverve az
anyaggal a velőt és ízlés szerint cukrot, vagy cukorhelyettesítő anyagot téve a
masszához 1 percig zubogva főzzük. De készíthetjük e nélkül
is. Nagyon különleges lesz az íze
a lekvárnak, ha amikor elkészült 10-20 dkg rostos málnaport adunk a csipkéhez. Üvegekbe töltjük, celofánnal
lekötjük, tetőt teszünk az üvegekre, 5 percre fejre állítjuk és száraz dunsztban hagyjuk kihűlni.
2 vagy 4 kg áfonya velőt
lábasba odatesszük főzni. Ha nem idegenkedünk a zselésítő anyagoktól,
akkor előírás szerint összekeverve az anyaggal a velőt és ízlés szerint cukrot,
vagy cukorhelyettesítő anyagot téve a masszához 1 percig zubogva főzzük. 50 gr vákuum szárított
áfonyát is tehetünk a masszába, maximum 1-2 perces erős forralás után üvegekbe tesszük és száraz dunsztban hagyjuk
kihűlni.
Kímélő, egészséges, gyümölcsös ételek
Gyümölcspuding - Gyümölcsös tejbepapi - Gyümölcsös zabkása - Gyümölcsjoghurt - Gyümölcsös túrótorta - Zabos gyümölcsturmix - Gyümölcsleves - Mákos palacsinta meggyöntettel - Gyümölcsfagyi - Hamis túrógombóc - Gyümölcsös túrógombóc - Rizskoch Gyümölcsszörppel - Házi keksz
Gyümölcspuding
alaprecept
Hozzávalók:
0,5 liter Cserpes tej
1 tojás sárgája
ízlés szerint cukor
1 evőkanál liszt
1 evőkanál gyümölcspor
szárított gyümölcs a díszítéshez
4 db hideg vízzel átöblített
kelyhet készítsünk elő!
A tejből félreteszünk 1-1,5 decit,
a többit feltesszük kis lábosban, mérsékelt tűzön forralni. A tojássárgáját
habosra keverjük. A lisztet és a gyümölcsport külön tálkában alaposan
összevegyítjük. A liszt-gyümölcsporkeveréket fokozatosan hozzákeverjük a tojás sárgához,
majd apránként hozzáadjuk a félretett hideg tejet, és csomómentesre keverjük.
Ehhez egy merőkanálnyit fokozatosan, folyamatos kevergetés mellett hozzáadunk a
már gőzölgő, de még nem forrásban levő tejből, majd ezt az egyveleget beleöntjük
a meleg tejbe folytonos kevergetés mellett. Addig főzzük folyamatosan
kevergetve, amíg be nem sűrűsödik. Ezután rögtön az előkészített kelyhekbe
öntjük a pudingot. Ha kihűlt hűtőbe tesszük egy félórára. Vákuum Szárított
gyümölccsel díszítve tálaljuk. Ha édesíteni szeretnénk a pudingot, a cukrot a
tojássárgával keverjük ki a főzés legelején.
Gyümölcsös tejbepapi
Hozzávalók:
0,5 liter Cserpes tej
5 csapott evőkanál búzadara
1 evőkanál gyümölcspor
szárított gyümölcs a díszítéshez
Készítsünk elő hideg vízzel
kiöblített kelyheket!
A tejet tegyük fel főni mérsékelt
lángon.
A búzadarát alaposan vegyítsük
össze a gyümölcsporral. Ha már gőzölög a tej, de még nem forr, lassan,
folytonos kevergetés mellett adjuk hozzá a búzadara-gyümölcspor keverékét. Besűrűsödés
után öntsük a kikészített kelyhekbe. Szórjunk a tetejére szárított gyümölcsöt,
és máris fogyaszthatjuk. Ha édesíteni szeretnénk, mielőtt kehelybe öntjük a már
kész, de még meleg papit, keverjünk hozzá egy evőkanál mézet!
Gyümölcsös zabkása
Hozzávalók:
6 púpozott evőkanál zabpehely
1 tasakgyümölcs por
0,5 l folyadék (víz, vagy tej, vagy
víz és tej keveréke, vagy rizstej vagy zabtej, stb)
szárított gyümölcs a díszítéshez
méz vagy mézpor az édesítéshez
Készítsünk elő hideg vízzel
átöblített kelyheket! A zabpelyhet turmixban őröljük porrá. Öntsük lábasba, és
tegyük hozzá a vizet, majd mérsékelt lángon kezdjük el forralni. Addig főzzük,
amíg be nem sűrűsödik. Öntsük a kikészített tálkákba és keverjük hozzá a
gyümölcsport. Szárított gyümölccsel díszítve tálalhatjuk, vagy hagyjuk kihűlni,
tegyük hűtőbe, és hidegen fogyasszuk! Ha édesíteni szeretnénk, bár önmagában is
édes, akkor a már kész papihoz keverhetünk egy evőkanál mézet vagy mézport.
Gyümölcsjoghurt
Hozzávalók:
5 dl Cserpes natúr joghurt
2 evőkanál gyümölcspor
2 evőkanál köles
2 evőkanál kukoricadara
2 evőkanál méz
szárított gyümölcs a díszítéshez
Készítsünk elő hideg vízzel
átöblített kelyheket!
Kis lábasba melegítsük meg a
mézet, keverjük hozzá a kölest és a kukoricadarát és picit pirítsuk meg, majd
öntsük fel fél deci hideg vízzel. Kevergessük, amíg a hozzávalók felszívják a
vizet, végül hagyjuk kihűlni. Keverjük el a joghurtban a gyümölcsport, majd
adjuk hozzá a kihűlt mézes kölest. Szárított gyümölccsel tálaljuk. Nem
tartalmaz mesterséges aromát és felesleges cukrot, így nem veszi el a
kisgyermekek étvágyát, ellenben a boltban kapható gyümölcsjoghurtok nagy
részével.
Gyümölcsös túrótorta
Hozzávalók:
3 tojás
2 evőkanál finomliszt
2 evőkanál gyümölcspor
2 evőkanál porcukor
25 deka Cserpes túró
1 vaníliarúd
1 evőkanál citromlé
23 centi átmérőjű tortaforma
Tipp: ha piros színű
gyümölcsporral készítjük érdemes beszerezni hozzá szívecske alakú tortaformát:)
Verjük kemény habbá a
tojásfehérjét. A sárgáját keverjük habosra a porcukorral. A lisztet alaposan
keverjük össze 1 evőkanál gyümölcsporral. A habosra kevert tojássárgához
adagoljuk hozzá lassan a gyümölcsporos lisztet, majd a felvert tojáshabot. A
vajjal, liszttel kikent tortaformába öntsük bele a piskótatésztát. 160 fokos
sütőben süssük aranysárgára. Közben villával törjük össze a túrót, keverjük
össze a citromlével, a vaníliavelővel és 1 evőkanál gyümölcsporral. Ha túl
száraz lenne, keverhetünk hozzá egy gondolatnyi tejfölt vagy joghurtot. A túrós
masszát kenjük a kihűlt piskótatésztára, majd díszítsük szárított gyümölccsel.
Zabos gyümölcsturmix
Hozzávalók:
zabpehely
zabtej
gyümölcsvelő vagy gyümölcspor
1-2 evőkanál gyümölcsvelőt
turmixoljunk össze 2 deci zabtejjel. Ha laktatóbb variációt szeretnék rakjunk a
turmixba 1-2 kanál zabpelyhet. Turmixban őröljünk porrá
zabpelyhet. Keverjünk hozzá gyümölcsport, majd öntsünk hozzá zabtejet. Ha picit
tovább turmixoljuk, remek, habos hűsítőt kapunk.
Gyümölcsleves
Hozzávalók:
0,5 kg Gyümölcsvelő
0,5 l víz
1 pohár Cserpes tejföl
1 evőkanál liszt
1 pici darab vaníliarúd
3 szegfűszeg
egy fél citrom
cukor
A gyümölcsvelőt felengedjük kb. fél
liter vízzel, és a megtisztított fél citrommal, szegfűszeggel, vaníliarúddal
feltesszük főni. A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel. Ha a leves
felforrt, a levéből hozzáteszünk a tejfölös liszthez, összekeverjük, és
kevergetés közben beleöntjük ezt a habarást a levesbe. Kicsit keverünk rajta,
és kész. Gyümölcsmártást hasonló módon
készíthetünk, csak víz mennyisége kevesebb (1-2 dl), a lisztté több (3
evőkanál) legyen.
Mákos palacsinta meggyöntettel
Hozzávalók a palacsintatésztához:
liszt
Cserpes tej csipet szódabikarbóna
ásványvíz, szóda
meggypor
olaj
Hozzávalók a töltelékhez:
mák
meggypor
citromhéjreszelék
vaníliarúd
ízlés szerint cukor
Hozzávalók a gyümölcsöntethez:
megyevelő
Cserpes tejföl
fél citrom
vaníliarúd
Gyümölcsfagyi
Hozzávalók:
gyümölcsvelő
tejszín
Lefagyasztjuk a gyümölcsvelőt.
Fagyott állapotban a turmixba tesszük, öntünk hozzá tejszínt, összeturmixoljuk,
majd kelyhekbe kanalazzuk.
Hamis túrógombóc tejallergiásoknak és tejérzékenyeknek
Hozzávalók:
1 zacskó köles
1 tojás
néhány evőkanál liszt
zsemlemorzsa
olaj
1 zacskó gyümölcspor
0,5 kg gyümölcsvelő
szárított gyümölcs
Elkészítés:
A kölest megfőzzük. A zsemlemorzsát
olajon megpirítjuk. Ha kihűlt hozzátesszük a tojást, a gyümölcsport és annyi
lisztet, amennyit felvesz. Kis gombóckákat formázunk belőle, és forró vízben
kifőzzük. Ha túlságosan lobog a kifőző víz, szétmegy a gombóc. Ha a gombóc
feljött a víz tetejére 4-5 perc után meghempergetjük a pirított
zsemlemorzsában. felbontjuk a gyümölcsvelőt, és az így kapott friss „szörppel”
leöntjük a gombóckákat. Szárított gyümölccsel díszítjük.
Gyümölcsös túrógombóc
Hozzávalók:
0,5 kg Cserpes túró
1 tojás, de tojás nélkül is
működik
3 marék búzadara
1 evőkanál liszt
vaníliarúd
reszelt citromhéj
1 tasak gyümölcspor
zsemlemorzsa
olaj, vaj vagy zsír
0,5 kg gyümölcsvelő
Valamilyen zsiradékon megpirítjuk
a zsemlemorzsát. A túrót összetörjük,
hozzákeverjük a gyümölcsport, vaníliarúd belsejéből kikapart vaníliavelőt, a
reszelt citromhéjat. Hozzátesszük a tojást, a búzadarát, kevés lisztet, és
összedolgozzuk. Fél órára betesszük pihenni a hűtőbe, és vizet forralunk. Fél
óra múlva kis gombóckákat formázunk a tésztánkból és kifőzzük forró vízben, de
ne lobogjon túlságosan a víz, mert akkor szét mennek a gombóckák, és túrós
tejbepapi lesz az ebéd. Miután feljöttek a gombócok a víz tetejére, 8-10 percig
még főniük kell. A kifőtt gombóckákat a pirított zsemlemorzsába forgatjuk. A
gyümölcsvelővel leöntve tálaljuk a gombóckákat. Díszítésként szórhatunk rá
szárított gyümölcsöt.
Rizskoch gyümölcsszörppel
Hozzávalók:
6 tojás
3 evőkanál liszt
negyed kiló barna rizs, lehet
gyorsrizs is
ízlés szerint cukor
citromlé vagy reszelt cirtomhéj
vaniliavelő vaniliás cukor
1 zacskó gyümölcspor
0,5 kg gyümölcsvelő
Elkészítés:
Megfőzzük a rizst. Szétválasztjuk
a tojást. A sárgáját kikeverjük habosra cukorral, ha szeretnénk cukrozni,
hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, a vaníliavelőt, a gyümölcsot. A habos tojássárgához hozzáadjuk a barnarizst
a lisztet és óvatosan összekeverjük. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és
óvatosan a rizses masszához keverjük. Tűzálló edénybe tesszük és megsütjük.
Összeturmixoljuk kevés cukorral a gyümölcsvelőt, és finom házi „gyümölcsöntetet”
kapunk, ami azonban tartalmazza az értékes vitaminokat, hiszen a velő
készítésnél csak hősokkot kapott a gyümölcs. Csak frissen készítve jó! Ha később is enni szeretnénk akkor
javasolt a cukros velőt 1 percig zubogva felfőzni, így friss házi lekvárként
később is fogyasztható. Kockákat szelünk a kész rizsfelfújtból és
leöntjük az gyártott házi öntettel, vagy friss lekvárral. Szárított gyümölccsel
díszíthetjük.
Házi keksz
Hozzávalók:
1 bögre zabpehely
1 dl olívaolaj
szárított gyümölcs
1 evőkanál liszt
Elkészítés:
A zabpelyhet összegyúrjuk az
olívaolajjal, a liszttel és a szárított gyümölccsel. Tíz percig pihentetjük,
majd baba-tenyérni lapocskákat formázunk belőle, amit sütőlemezen, kb 15 perc
alatt aranybarnára sütünk. Szárított gyümölcs helyett gyümölcsporral is
készíthetjük.
Sütemények
Klasszikus édes muffin
Egyik keverő edénybe belerakni: 25 dkg liszt, 2 teáskanál
sütőpor
A liszthez lehet keverni bármilyen darált anyagot, rostos gyümölcsport kb. 5 dkg-ot (dió, mogyoró, kókusz, mandula,
csokidarabok, mák), de ekkor kicsit csökkenteni kell a liszt mennyiségét. Az
anyagokat szárazon jól elkeverni!
Másik keverőbe belerakni: 10 dkg kristály cukrot, (ez lehet
fehér, barna, bármilyen kristálycukor), 2,5 dl Cserpes joghurtot, vagy
helyette bármilyen más Cserpes tejterméket (kefír, tejszín, tejföl, tej (ettől függően
lesz zsírosabb, vagy zsírszegényebb a muffin), 0,75 dl napraforgó olaj, 2 egész tojás. Ezeket összekeverni (habverővel, csak
addig kell keverni, amíg az olaj már nem válik el a többi anyagtól). A végén belekeverni, már csak fakanállal, vagy a habverővel
néhány fordulattal 25 dkg gyümölcsöt.
·
vákuumszárított gyümölcs (nagy előnye, hogy nem
áztatja el a tésztát)
·
friss apróra vágott gyümölcs,
·
fagyasztott gyümölcs,
·
összevágott,
·
lecsepegtetett befőtt,
·
vagy finom házi dzsem is lehet, vagy darabos
lekvár
Ha a gyümölcs semlegesebb ízű (pl. alma,)
akkor érdemes egy-két evőkanál citromlét is a tésztába keverni, úgy
finomabb lesz az íze.
A végén a két keverőtál tartalmát összeönteni, összekeverni
fakanállal, vagy habverővel, csak addig, hogy egynemű legyen a tészta, majd a
12 darabos muffin sütőbe papírt téve kanállal egyenletesen belerakni a tésztát.
Gázsütőben 4-5 fokozaton 15-20 perc alatt megsül.
Kivétel után a tepsiből kiszedni a papíros muffinokat,
hagyni kell kihűlni, majd lehet díszíteni és díszítés után leszedni a
papírokat. Díszítések, a megsült muffinok tetejére: csokiöntete, gyümölcsmáz, lekvár.
Gyümölcsmáz: 20 dkg porcukor + 5 dkg instant
gyümölcspor és valamilyen lé (2-3 evőkanál
lé). Fényesre, jól kikeverni. (A lé lehet: citromlé (áfonyához, almához,
körtéhez), befőttlé (meggylé-finom és szép is), rum (meggyes ízesítéshez nagyon jó), likőr. A
mázra, még amikor nedves rá lehet szórni
cukrot, vákuum szárított gyümölcsöt.
Lekvár: 3-4 evőkanál nem darabos lekvárt, zselét felforrósítani és a még meleg
muffinokra rákenni. Beszívja a máz egy részét, de szép fényes is lesz tőle és
rászárad.